Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Властите в индийския щат Мадхя Прадеш водят разследване на твърдения, че в един град 300 момиченца са били подложени на сложни хирургически операции, за да бъдат превърнати в момчета, за което родителите им са платили по 2000 британски паунда, пишат британските медии.

Правозащитни организации нарекоха тази практика „социална лудост“, превръщаща жените в Индия в обект на издевателство.

Съотношението между двата пола в Индия върви в полза на мъжете поради честите аборти на женски фетуси, тъй като семействата се страхуват от големите разноски по сватбата и зестрата, които трябва да платят в бъдеще.

В Индия в момента има 7 милиона повече момчета отколкото момичета под 6-годишна възраст.

Случаят беше разкрит от местни медии. Според твърденията им деца от различни части на Индия пристигат за операция в град Индор в щата Мадхя Прадеш.

Операцията се нарича генитопластика и е съчетана с даването на мъжки хормони на момичетата, за да станат момчета.

Лекари, обвинявани, че са превърнали момичетата в момчета, казват, че ставало дума за деца с генитални аномалии, които те просто коригирали.

Хирурзите твърдят, че оперирали само деца, имащи и мъжки, и женски полови характеристики.

Индийски правозащитници обаче казват, че лекарите подправяли диагнозите, за да могат необезпокоявани да превръщат здрави момичета в момчета.

Доктор Госвами, председател на индийската академия на педиатрите в Индор, предупреди родителите, че подобни операции ще направят децата им импотентни и стерилни.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase