Снимка: Reuters

Българин, учещ в Австралия за пилот на граждански самолет, е съхранявал в компютъра си документи, съдържащи инструкции за отвличане на самолети, за кибертероризъм и за направа на взривни устройства, съобщава австралийският сайт "Ейдж".

Според изданието българският гражданин е на 22 години и се казва Yasen Jweinat (Ясин Джуейнат). Пояснява се още, че е пребивавал постоянно в Обединените арабски емирства.

В компютъра му били открити файлове, озаглавени "Нелегална колекция". В тях имало инструкции за измами със самоличността, техники за убиване на хора и за създаване на магнитни карти за отключване и заключване на врати.

Разкритията за съдържанието на компютъра на българския гражданин са били направени на 10 януари.
 
Тогава младежът бил спрян на летището в Мелбърн за проверка на багажа. При проверката били открити и две снимки, едната от които на въоръжен мъж, който държал отрязана глава.

Австралийското издание пише, че Ясин е признал вината си по две обвинения за внос на забранени материали в Австралия.

Той е получил присъда и е бил осъден на 200 часа общественополезен труд, но я обжалвал.

Адвокатът на Ясин – Питър Лейндж, заявил пред съдията, гледал делото, че младият му клиент се е държал незряло, но не е имал зловещи мотиви.

Той предупредил, че осъждането на Ясин ще навреди на шансовете му да си намери работа като пилот, след като се дипломира в австралийския Национален военновъздушен колеж.

По време на апелативния процес в своя защита Ясин казал, че намерените в компютъра му документи са били свалени от негов приятел, преди да пристигне да учи за пилот в Австралия през 2009 г.

Ясин признал, че е разглеждал файловете, но не ги е изтрил, защото не е смятал, че те ще се превърнат в такъв голям проблем за него.

Вчера съдията по делото Крис О'Нийл е стигнал до извода, че Ясин е проявил глупост и незрялост, като е допуснал файловете да се озоват в компютъра му.

Съдията обаче е преценил, че Ясин не е имал намерение да извърши престъпление, нито да подтиква чрез файловете други към престъпна дейност.

Ясин в крайна сметка не е получил осъдителна присъда, бил е освободен срещу двегодишна гаранция от 1000 долара и ще трябва да плати 15 000 долара разходи по делото, посочва БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase