Снимка: Reuters

Бедните хора в развиващите се страни ще продължат да изпитват затруднения заради нарастващите цени на храните още едно десетилетие, съобщиха днес Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) и Организацията на ООН по прехрана и земеделие (ФАО), цитирани от ДПА.

В тяхната прогноза за селскостопанския сектор през 2011–2020 година се посочва, че цените на зърнените култури могат да нараснат средно с 20 процента през следващото десетилетие спрямо периода 2001–2010 година.

Цените на месото могат да се повишат с до 30 процента, посочват ФАО и ОИСР, която следи икономическото развитие в 34 страни.

Очаква се селскостопанската продукция да се увеличи с 1,7 процента годишно през следващото десетилетие, докато за изминалото десетилетие бе отчетен растеж от 2,4 на сто.

Още по темата

Макар високите цени да са добра новина за фермерите, ефектът им върху бедните хора в развиващите се страни, които харчат голяма част от доходите си за храна, може да бъде унищожителен, посочи генералният секретар на ОИСР Анхел Гурия.

Причините за скока в цените на храните през изминалата година са все по-голямата нестабилност на времето и спекулациите.

Жестоката суша в Русия, Украйна и Казахстан доведе до повишаване на цените на пшеницата, което вдигна цената на хляба и на фуража, докато намаляващите запаси са причината за 30-годишния максимум на цената на захарта през февруари.

Случващото се събуди страховете, че могат да се повторят бунтовете, разтърсили няколко развиващи се страни, след като цените на храните скочиха през 2008 година. Според фондацията за борба с бедността Оксфам (Oxfarm) 925 милиона души, или всеки седми човек, в света гладуват, посочва БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase