Снимка: Reuters

САЩ разочароваха либийската опозиция като не признаха Нацоналния преходен съвет за легитимно правителство на страната. Това стана ясно след посещение в Белия дом на високопоставен член на съвета, който се опитва да събере повече международна подкрепа.

Вторият човек в базирания в Бенгази съвет - Махмуд Джибрил, се срещна с високопоставени представители на американското правителство, включително с националния съветник по сигурността Том Донилон.

Според съобщение на Белия дом, Донилон казал на Махмуд Джибрил, че САЩ гледат на съвета като на „легитимен представител на либийския народ, на който може да се има доверие”.

САЩ и Великобритания не признават съвета за истинското правителство на Либия, за разлика от Франция, Италия и Катар.

Според говорител на Белия дом, такава стъпка би била „преждевременна”. Позицията на САЩ е, че либийците трябва да определят своето правителство, а не други държави.

Междуврумунно беше пуснат аудиозапис, за който се твърди, че е на Муамар Кадафи. В него полковникът казва, че е на място, където силите на НАТО не могат да го достигнат.

„Казвам на тълпите кръстоносци, че живея на място, на което не можете да ме достигнете и да ме убиете, защото аз живея в сърцата на милионите”, казва Кадафи.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase