Снимка: архив Reuters

 

Либийският лидер Муамар Кадафи заяви в аудиообръщение,  излъчено по либийската телевизия, че е жив и се намира на място, където НАТО не може да го открие, предаде Ройтерс. 

"Казвам на страхливите кръстоносци, че се намирам на място,  където не можете да ме достигнете и убиете. Аз живея в сърцата  на милиони," заяви гласът, приличащ на този на Кадафи. Краткото  аудиопослание по телевизия Ал Джамахирия не бе придружено от видеоматериал. 

Кадафи каза също, че е направил това изявление, след като получил "огромен" брой обаждания по телефона от либийци,  загрижени за състоянието му, след като НАТО бомбардира  резиденцията му в елитния квартал Баб ал Азизия в Триполи в четвъртък.  

По-рано италианският външен министър Франко Фратини изказа предположение, че Кадафи е напуснал Триполи и вероятно е бил ранен при въздушните удари. Либийското правителството веднага опроверга твърдението. 

Още по темата

 

Фратини каза в интервю за в. "Кориере дела сера", че  "международният натиск вероятно е накарал Кадафи да реши да  потърси убежище на безопасно място". Според Фратини възможно е  либийският лидер е напуснал столицата, но не и страната. "Либия е голяма държава, с пустинни райони", добави Фратини. 

Очаква се Кадафи да е сред тримата либийски служители, за  които Международният наказателен съд възнамерява да издаде  заповед за арест в понеделник.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase