Снимка: Ройтерс

Международната общност трябва да излезе в единен фронт по отношение събитията в Либия. Това заяви в Кайро генералният секретар на ООН Бан Ки Мун на съвместна пресконференция с генералния секретар на Арабската лига Амр Муса.

„Жизнено важно е светът да говори в един глас по отношение на Либия. Приемането на твърди и решителни мерки стана възможно само благодарение на подкрепата на Арабската лига за решението на Съвета за сигурност за въвеждане на зона, забранена за полети“, каза Бан Ки Мун.

От своя страна Муса, който е начело на най-голямата арабска организация, заяви, че подкрепя резолюция 1973 на Съвета за сигурност на ООН, която даде санкции за военната акция срещу либийския режим. „Позицията на Арабската лига беше решителна – още от самото начало прекратихме членството на Либия в лигата, след това помолихме ООН да установи забранена за полети зона“, подчерта Муса.

„Ние зачитаме решението на ООН и нямам никакви възражения срещу него, тъй като то не призовава към нахлуване на либийска територия“, каза още Муса.

„Всичко това се прави за защита на мирното население и това ни тревожи. Продължаваме работа заедно с ООН по обезпечаване на сигурността на цивилното население и призоваваме всички да взимат това под внимание по време на която и да е военна операция“, посочи Муса.

След съвместната пресконференция Бан Ки Мун възнамеряваше да излезе от площад Тахрир, съвсем близо до който се намира сградата на Арабската лига. Десетки привърженици на либийския лидер Муамар Кадафи обаче му преградиха пътя.
 
Около 50 души обкръжиха генералния секретар на ООН и не го пуснаха да стигне до площада, скандирайки антиамерикански лозунги и развявайки зелени знамена на Джамахирията.

Намесиха се армията и полицията, които спряха агресивната тълпа. Бан Ки Мун беше принуден да се върне в сградата на седалището на Арабската лига.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase