Снимка: Ройтерс

От понеделник шест изтребителя F-16 на военновъздушните сили на Белгия са на разположение на международната коалиция, която предприе въздушни удари над Либия. Това съобщава електронното издание на вестник "Дерниер йор", като се позовава на белгийския министър на отбраната Питер де Крем.

По думите на министъра на следващ етап не е изключена и сухопътна операция в джамахирията, но Белгия няма да участва в тази фаза на действията срещу Триполи. Де Крем добавя, че целта на настоящите удари е "Кадафи да бъде съден от Трибунала в Хага".

Очаква се белгийските бойни самолети, които се намират в Гърция за учение, да прелетят до италианска военновъздушна база, където да се присъединят към ескадрила от същия тип машини, изпратени от Норвегия и Дания, пише БТА.

Общо над 200 летци и технически състав обслужват шестте изтребителя, се отбелязва в публикацията. Изданието допълва, че датските машини вече са прелетели до базата Сигонела на италианския остров Сицилия.

Говорителят на министър Де Крем е уточнил, че на следващ етап белгийските изтребители може да преминат под командването на НАТО в германската база Рамщайн, макар пактът да не е взел решение за интервенция в Либия.

Изданието отбелязва, че засега операциите се координират от американското командване в Щутгарт.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase