Франция се готви за нападение срещу Либия. Снимка: БТА

Либийските власти обявиха незабавно прекратяване на огъня, за да бъдат защитени цивилните граждани на страната, съобщи Ройтерс.

Ръководителите на Джамахирията обещаха да действат в съответствие с приетата снощи резолюция на Съвета за сигурност на ООН, предвиждаща възможост за провеждане на военна операция срещу режима на Кадафи.

Още по темата

Това обяви либийският външен министър Муса Куса на пресконференция в Триполи.

"Ние решихме незабавно да прекратим огъня и незабавно да спрем всички военни операции", заяви министърът.

Той увери, че властите ще защитават цивилните граждани, всички чужденци и чуждестранни авоари в Либия.

Куса изрази съжаление, че Съветът за сигурност на ООН забрани полетите на самолети над неговата страна. Той каза, че това ще има негативни последици за населението на страната. Куса заяви още, че жителите на Либия ще  пострадат от замразяването на активите на Триполи в чужбина.

Министърът нарече неразумно решението на световната общност да използва сила срещу правителствената армия и обяви, че правителството на Либия е готово за диалог с всички сили, които са заинтересовани от запазване на суверенитета и териториалната цялост на страната.

Не се съобщава нищо за сроковете и условията на обявеното от властите едностранно примирие.

Въстаниците в Бенгази, които отпразнуваха приемането на резолюцията на ООН, възприеха думите на Куса с още по-голямо въодушевление, приемайки изявлението на министъра за своя победа.

Изказването на Куса идва часове, след като частите на Муамар Кадафи атакуваха с тежко въоръжение и танкове третия по големини град в джамахирията – Мисурата.

При обстрела загинаха четирима, други 70 души бяха ранени.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase