Снимка: Ройтерс

България изцяло ще се съобрази с резолюцията на Съвета за сигурност на ООН за Либия от снощи, заяви министърът на външните работи Николай Младенов пред журналисти.

"Още тази сутрин аз инициирах процес на пълен преглед на системата, която трябва да въведем, за да се спазват санкциите срещу режима в Либия", посочи министърът.

"За нас основен приоритет остава хуманитарната ситуация в страната на първо място, както и спирането на огъня между режима на полковник Кадафи и силите в Бенгази", каза Младенов, цитиран от БТА.

По думите му днес и утре в рамките на НАТО и в ЕС ще има серия от заседания, за да се прецени по какъв начин двете организации ще се включат в изпълнението на тази резолюция.

България ще участва във всички усилия, които са с мандат не само на Съвета за сигурност, а които са договорени в рамките на НАТО и на ЕС, обясни Николай Младенов.

Това означава на първо място предоставянето на помощ евентуално за хуманитарната ситуация в Либия, както и подпомагане на евакуацията на хора, които искат да напуснат страната, добави той.

"На този етап не смятам, че нашата страна може да се ангажира с преки военни действия в Либия", заяви Николай Младенов.

Той отбеляза, че може би най-важният елемент на резолюцията вчера е не само нейното бързо приемане, но и ясното послание към всички граждани на Либия, че териториалната цялост на страната остава приоритет и че нито международната общност, нито НАТО имат намерение да окупират части от територията на Либия.

"Напротив, нашата задача е да спрем кръвопролитието и да подпомогнем хуманитарната криза в страната, разбира се, и да се спазят много стриктно международните санкции срещу режима на Кадафи", каза Младенов.

"Политически аз не виждам връщане назад за режима на Кадафи", заяви министърът. Младенов смята, че колкото по-бързо приключи ситуацията, толкова по-малко ще бъдат и човешките жертви и толкова по-бърз ще е и шансът за възстановяване на либийското общество и за тръгването му по пътя на демократични промени и
институции.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase