Колаж: Dnes.bg

30 години след въвеждането на преминаването от зимно към лятно часово време и обратно Русия се отказва от тази практика. От есента на 2011 г. руснаците няма да връщат стрелките на часовниците си с един час назад. Това съобщи руският президент Дмитрий Медведев.

"Приех решение за отмяна на преминаването към зимно часово време, смятано от есента на тази година. И издавам съответното нареждане за това на правителството“, каза Медведев на среща с млади учени.

Той отбеляза, че „необходимостта от адаптиране е свързана и със стрес, и със заболявания“.

От момента на въвеждането на тази практика през 1981 г. в Русия тече дискусия за целесъобразността й.

Темата за преминаването към лятно/зимно часово време засяга всички хора, каза Медведев.

„Ние, наистина, свикнахме всяка пролет и всяка есен да превъртаме часовниковите стрелки и всички по навик негодуваме, защото реално се нарушава човешкият биоритъм. Всичко това води до раздразнение. А да не говорим за нещастните крави и останалите животни, които не разбират преместването на часовника и не разбират защо доячките идват при тях по различно време“, каза Медведев.

Установяването на лятното време в цялата страна ще е полезно, подчерта руският президент, предаде РИА Новости.

"Ние няма да преминаваме към зимното (часово време). Още един път ще изпитаме неприятността, тъй като преходът към лятното часово време завинаги ще означава по-малко сън с един час, но след това неприятностите приключват. В същото време ще имаме удължена светла част на денонощието“, каза Медведев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase