Демонстрация в подкрепа на Мубарак. Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Привърженици на президента на Египет Хосни Мубарак влязоха на 2 февруари в сблъсъци с демонстранти на площад Тахрир в Кайро, съобщи АФП.

Хиляди привърженици на Мубарак започнаха да махат барикадите, издигнати от протестиращите, съобщи BBC News. Стигайки до демонстрантите, те започнаха да им отнемат антиправителствените плакати, което провокира сбивания.

Десетки привърженици на президента Мубарак навлязоха на коне и камили на площад Тахрир, където продължават сблъсъците с протестиращите опозиционери, съобщи пък за РИА Новости очевидец.

Ситуацията е крайно напрегната, тя напълно излезе от контрол, каза източникът на агенцията.

По думите му на площад Тахрир хиляди привърженици и противници на режима на Мубарак хвърлят камъни едни срещу други, бият се с пръти. Пострадали са десетки души.

Ройтерс допълва, че при сблъсъците е пострадал снимачен екип на телевизия „Ал Арабия“.

Кореспондентът на ВВС съобщи, че журналистите са били нападнати от привърженици на Мубарак, а операторът е бил спасен от демонстрантите.

От преките предавания на телевизия „Ал Джазира“ става ясно, че площадът е частично задимен. Предполага се, че това е сълзотворен газ.

Засега военните, които се намират на площада, не се намесват.

По-рано на 2 февруари египетската армия, която до момента остава неутрална, призова протестиращите да се разотидат по домовете си и страната да се върне към нормалния живот.

Още по темата

Протестиращите обаче са отказали и са обещали да демонстрират, докато Мубарак не се оттегли.

Междувременно към площад Тахрир, където от 1 февруари дежурят хиляди протестиращи, започнаха да се отправят многобройни привърженици на действащите власти, които обещаха да сложат край на антиправителствените прояви.

Беше съобщено, че войници са отцепили площада, за да не допуснат привържениците на президента до демонстрантите, пише Lenta.ru.

Самият Мубарак направи на 1 февруари вечерта обръщение към египтяните, в което обеща да не се кандидатира на президентските избори през септември 2011 г.

Той обаче отказа да изпълни основното искане на протестиращите – незабавно да напусне поста си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase