Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Разруха, шок, отчаяние, 230 хиляди жертви и над 1.5 милиона бездомни. Това жестоко „наследство” за Хаити остави след себе си унищожителното земетресение с магнитуд 7 по Рихтер на 12 януари миналата година. Сега, в навечерието на първата годишнина от хаитянския ужас, нещата не изглеждат кой знае колко по-различно. Което е, може би, по-ужасяващо от самото бедствие.

Разрухата, отчаянието, бездомните... Всичко си е там. Не стига това, но липсата на що годе нормални условия за живот доведе до избухването на епидемия от холера.

Без любов. Само холера и смърт за над 3 500 души. А броят им вероятно ще стане още по-голям, защото епидемията настъпва безмилостно, а липсата на чиста вода за пиене отваря широко вратите за нея.

Болестта е сравнително лесно и бързо лечима, но се превръща в бедствие за местното население и краят не се вижда.

Всъщност холерата е може би най-яркият пример за крещящата структурна несъстоятелност на Хаити и втрещяващите недостатъци на международната система за хуманитарна помощ.

В края на март миналата година на световната дарителска конференция за бедстващата държава, редица страни обещаха стотици милиони, милиарди долари за вдигането на Хаити от прахта. Само че даването на обещания е едно, изпълняването - съвсем друго.

„От обещаните пари почти нищо не е пристигнало тук. Ако обещанията бяха спазени, всеки хаитянин щеше да пие чиста вода, щяха да се изградят филтриращи станции и тогава нямаше да има епидемия от холера”, казва носителят на Оскар Шон Пен в яростно интервю за Stern.

Холивудската звезда помогна за изграждането на палатков лагер за над 50 хиляди души и прекарва достатъчно време в Хаити, за да е наясно със случващото се там.

Това, че корупцията щяла да „изяде” финансовите помощи, са чиста проба оправдания за бездействието на редица големи държави като САЩ и Германия, категоричен е Пен.

„Добре, да речем, че 5 милиона долара отидат при корумпирани държавни служители... Това не е ли прекалено малка цена, ако основният паричен поток спаси десетки хиляди детски животи от холерата”, пита актьорът.

Палатковите лагери, в които вече година живеят стотици хиляди хора, са нищо повече от „символ на недостатъчната международна помощ”, обяснява холивудската звезда. За сравнение президентът Обама и семейството му изкараха двуседмична новогодишна почивка на Хаваите срещу 1.4 млн. долара.   

Още преди световна знаменитост като Шон Пен да обърне погледа на света към задълбочаващата се драма на хаитяните, премиерът на страната  Жан-Макс Белерив алармира, че нещата вървят на зле.

Според него основната причина за затъването е пренебрегването на местната власт в процеса на възстановяване на собствената им страна. Белерив твърди, че неправителствените организации и фондации, които се хвърлиха да помагат на Хаити, действат абсолютно самоволно без да се консултират с правителството. А липсата на комуникация неминуемо спъва целия процеса.  

„Нека бъдем наясно – нямам нищо против хуманитарните организации. Ние се нуждаем от тях. Но аз трябва да знам какво правят те в моята страна, къде го правят, с кого го правят и на каква цена”, разяснява позицията си премиерът пред ВВС. И думите му не звучат никак нелогично.

„Постоянно ме питат защо няма видими резултати от даренията. За мен обаче е доста трудно да обясня как използвам пари, които не съм получил”, казва Белерив.

Премиерът говори и с цифри – от обявените помощи до Хаити са стигнали не повече от 20%.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase