Снимка: БГНЕС

Дръзко престъпление беше извършено в понеделник в град Исла, щата Веракрус в югоизточната част на Мексико. Наркомафията е отвлякла току-що избрания кмет на град Хуан Родригес Клара и негови колеги политици. По-късно телата им са били открити в съседния щат Оахака, пише мексиканският вестник El Universal, като се позовава на прокуратурата.

Жертва на престъплението е Грегорио Барадас Мировете, който трябваше от 1 януари 2011 г. да поеме кметския пост в Хуан Родригес Клара във Веракрус. Този щат и едноименният град са голям икономически и културен център на атлантическото крайбрежие на Мексико, където се намират популярни туристически центрове.

Заедно с кмета са били застреляни и негови приятели – бившият член на местния парламент доктор Омар Мансур Асар и бившият кмет на Акаюкан Анхел Ланда Карденас.

Въоръжените нападатели нападнали политиците около 16,30 ч. в ресторант La Vitamina в град Исла. Причините за разправата не са известни, Мировете не е имал открити врагове.

NEWSru припомня, че само през тази година престъпни групировки са убили 13 кметове на мексикански градове.

2010 г. се оказва „най-престъпната“ за Мексико година, откакто през 2006 г. на власт дойде президентът Фелипе Калдерон, който обяви война на наркомафията.

По информация на местните медии от началото на годината жертви на наркокартелите са станали над 10 000 души, от които 52-ма военни и 637 полицаи.

За последните 4 години пък противопоставяне в страната са убити над 31 000 души, пише Ройтерс. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase