Снимка: Getty Images/Guliver Photos

В Австралия е открит смятан досега за изгубен видеозапис от кацането на първия човек на Луната.

Той ще бъде показан на 6 октомври, съобщи ръководителят на работата по неговата реставрация – историкът и астроном Джон Саркисян.

В Сидни публиката за първи път ще види заснетите през 1969 г. кадри с американския астронавт Нийл Армстронг, който излиза от космическия апарат „Аполо 11“ на лунната повърхност, пише „Дейли телеграф“.

Записът е с продължение няколко минути, има добро качество, което според Саркисян е по-високо от качеството на други видеозаписи от това историческо събитие. Лентата обаче дълги години е била изгубена в архива и са открити следи от силни увреждания.

При полета до Луната голяма роля са изиграли радиотелескопите в Австралия. Те са участвали в приемането на телевизионен сигнал от Луната, изпреварвайки дори НАСА: докато американската космическа агенция все още се е опитвала да установи видеовръзка с астронавтите, в Австралия вече са получавали картина от приземяването.

Записът ще бъде излъчен на церемонията по връчването на наградите на австралийското географско списание в сряда, 6 октомври. Почетен гост ще бъде пилотът Едуин Олдрин.

NEWSru припомня, че през 2006 г. се оказа, че НАСА е изгубила оригиналите от записите от кацането на астронавтите на Луната. Това прави още по-голямо значението на австралийската находка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase