Снимка: БГНЕС

Съединените щати подновиха призивите си към Израел да запази забраната за строителство на нови селища в палестинските територии, отбелязвайки, че позицията им по въпроса остава непроменена, предаде АФП.

"Нашата политика за строителството на селища не се е променила", каза говорителят на Държавния департамент Филип Кроули, по повод съгласуваните международни усилия за насърчаване на преговорите между палестинци и израелци.

"Ние оставаме в контакт и с двете страни и ще се срещнем с тях отново в следващите дни. Оставаме фокусирани върху целта за напредък на преговорите в посока на решението за две държави, и насърчаваме страните да направят конструктивни действия в посока на тази цел", каза той.

На свой ред израелският премиер Бенямин Нетаняху призова палестинския лидер Махмуд Аббас да продължи мирните преговори.

"Призовавам президента Аббас да продължи добрите и честни разговори, които ние тъкмо предприехме, в опит да постигнем историческо мирно споразумение между нашите два народа", каза Нетаняху.

Израелският премиер удържа сериозния натиск от страна на САЩ и международната общност, отказвайки да продължи 10-месечната частична забрана за строителни дейности в селищата, дори след като Аббас предупреди, че ще се оттегли от преговорите ако строителството не бъде замразено.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase