Снимка: БГНЕС

Еврейски активисти ще се опитат да пробият блокадата на Ивицата Газа с кораб с хуманитарна помощ, който потегли от Кипър в неделя.

На борда на плавателния съд „Ирене“ има 10 активисти, които са евреи от САЩ, Великобритания, Германия и Израел.

„Корабът ще се опита да достигне бреговете на Газа и да разтовари хуманитарната помощ по ненасилствен и символичен начин, който да бъде акт на солидарност и протест. Това е и призив да бъде вдигната блокадата, което да позволи свободно преминаване на стоки и хора към и от Ивицата Газа“, пише в изявление на организаторите.

Товарът включва детски играчки, музикални инструменти, книги, риболовни мрежи и протези. Организаторите планират да ги предадат в помощ на програмата за ментално здраве в Газа.

„Политиката на еврейското правителство не се подкрепя от всички евреи“, коментира пред CNN един от организаторите – Ричард Купър от „Евреи за справедливост за палестинците“. „Ние призоваваме всички правителства и хора по света да се обявят и да действат срещу окупацията и блокадата“.

Блокадата на Газа привлече общественото внимание през май, когато турски кораб с хуманитарна помощ беше атакуван в международни води от израелски командоси, а в резултат на нападението загинаха девет активисти. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase