Снимка: БГНЕС

Двамата френски министри, стоящи в центъра на депортирането на ромите, отговориха гневно на критиките на европейския комисар по правосъдието Вивиан Рединг.

Пиер Лелуш, отговорен за европейските въпроси, обвини Рединг, че е направила „гаф“, използвайки паралел с окупираната от нацистите Европа.

Министърът на имиграцията Ерик Бесон пък заяви за пореден път, че Франция е спазила законите на ЕС.

Франция депортира 1230 роми от Източна Европа от края на юли след обвинение, че са се настанили незаконно.

Вивиан Рединг поиска във вторник Европейската комисия да започне наказателна процедура срещу Франция заради депортирането, което тя нарече „позор“.

„Това е ситуация, която смятах, че Европа няма да види никога повече след Втората световна война“, каза Рединг на пресконференция във вторник.

Пиер Лелуш явно е приел лично думите на еврокомисаря и ги възприема като намек, че правителството му действа като режима на Вишиска Франция от времето на войната, който прогонва хиляди роми, много са изпратени в нацистки концентрационни лагери.

„Като френски министър, като френски гражданин, като син на човек, който се е борил в Свободните френски войски, не мога да позволя на госпожа Рединг да каже, че Франция през 2010 година, действайки по въпроса с ромите, е Вишиска Франция“, заяви Лелуш пред френска радиостанция.

„Достатъчно, търпението ми се изчерпва – не може да се обръщаш така към велика държава като Франция, която е майката на човешките права, която е страна основател на Европейския съюз“, заяви министърът по европейските въпроси. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase