Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Духовният лидер на талибаните молла Мохамед Омар предрече на своите бойци скорошна победа в Афганистан и нарече пълно фиаско военната кампания, която се провежда под командването на НАТО.

Молла Омар рядко прави публични изказвания. Сега в изявление по повод края на Рамадана той призовава американския президент Барак Обама да изтегли войските от Афганистан „без каквито и да са условия и колкото е възможно по-бързо“.

„Победата на нашата ислямска нация над нахлулите неверници е неизбежна, а нейната движеща сила са вярата в помощта на Аллах и нашето единство“, казва лидерът на талибаните.

„В скоро време ще предприемем мерки за установяване на ислямска, независима, съвършена и силна система“, заявява той.

Молла Омар твърди, че хората, организирали нахлуването през 2001 г., лишили неговите привърженици от власт в страната, „са признали пред себе си, че цялата им стратегия не е нищо друго освен пълно фиаско“.

При това той заповяда на своите бойци да спазват кодекса на поведение на талибаните и да се стараят да не вредят на мирните жители.

Това изявление е публикувано от ислямистки сайтове и американската организация SITE Intelligence Group, която се занимава с издирване на терористи.

Молла Омар и до момента е смятан за идеолог на афганистанските талибани, макар че експертите твърдят, че той е прехвърлил ръководството на движението на други.

От дълги години молла Омар не се е появявал публично, има данни, че се укрива в Пакистан, припомня ВВС.

През декември миналата година след щателен анализ на афганистанската стратегия на Пентагона президентът Обама нареди в страната да бъде прехвърлен допълнителен 30-хиляден американски контингент.

В момента в Афганистан се намират 150 000 войници от страните от НАТО.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase