Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Ватиканът ще използва дипломатическите канали, за да спаси живота на иранката, осъдена на смърт чрез пребиване с камъни, за изневяра и убийство на съпруга си.

Представителите на Ватикана нарекоха подобна мярка прекалено жестока форма на смъртно наказание и подчертаха, че "светият престол внимателно следи ситуацията".

Още по темата
Междувременно в Иран 43-годишната Сакинех Ащиани беше осъдена и на 99 удара с бич.

Обвинението заяви, че нейни снимки с непокрита глава са се появили в британските медии.

 Британската страна твърди, че текстът под снимката е бил грешен. Според тях на нея се вижда Сюзън Хеджрат, живееща в Швеция.

През 2006 г. Аштиани беше осъдена на смърт чрез пребиване с камъни за изневяра и съучастие към убийството на съпруга си.

Адвокатите й твърдят, че тя е признала вината си след натиск. В момента делото се преразглежда.

Синът на Сакинех Мохамади Ащиани съобщи, че се опасява, че присъдата й ще бъде изпълнена след края на Рамазана. Той направи това в телефонно интервю с френския писател Бернар-Анри Леви.

Свещеният месец за мюсюлманите тази година завършва на 10 септември. 22-годишният Саджад Мохамади Ащиани заяви, че няма новини от майка си, след като "признанията" й, които семейството и адвокатите й смятат, че са били изтръгнати чрез принуда, бяха показани по иранската телевизия на 11 август.

"Седмичните посещения са забранени", допълни той. "Рамазанът свършва и според ислямския закон отново могат да се извършват екзекуции", допълни Саджад Ащиани. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase