Снимка: БГНЕС

Спасителите започнаха прокопаването на тунела, по който се планира затрупаните в мина в Чили миньори да бъдат изведени на повърхността, съобщи АФП, като се позова на източник от чилийското правителство, пожелал анонимност.
 
Работи се в участък, достъпът до който е забранен за журналисти и за роднини на миньорите.

С помощта на специална хидравлична сонда, произведена в Австралия, спасителите планират да направят пробно отверстие с малък диаметър – около 33 см.

Още по темата

След това ще го разширят двойно, като така ще бъде възможно да бъде спусната спасителна капсула и миньорите да бъдат изведени на повърхността един по един.

Сондата прокопава до 20 метра в денонощие, а прокопаният тунел трябва да е дълбок 700 метра. Предполага се, че операцията по спасяването на блокираните под земята миньори ще отнеме от три до четири месеца.

Срутването в мината, намираща се на 800 км северно от чилийската столица Сантяго, стана на 5 август. Дълго време не беше известно нищо за съдбата на 33-мата миньори, намиращи се долу.

Едва на 22 август спасителите успяха да пробият малко отверстие, през което миньорите изпратиха на повърхността бележка, в която се казваше, че и 33-мата са живи, припомня Lenta.ru.

По-късно под земята беше спусната видеокамера, бяха изпратени вода, храна, лекарства и настолни игри.

Психолозите, които следят състоянието на намиращите се под земята хора чрез видеокамера, отбелязват, че състоянието на поне петима миньори предизвиква опасения у тях. По думите им те имат депресия. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase