Масов бой на етническа основа във военно поделение в Русия бил старателно прикриван от министерството на отбраната, докато видеозапис от случая не се появи в интернет.

Проблемът с издевателства от страна на старите войници върху новобранците – т.нар. дедовшчина, в руската армия е стар и продължава да се задълбочава, но към него вече се добавят и сложните междуетнически отношения. Пример за това е инцидент в поделение край Москва.

Руснаци и дагестанци са се били в армейска част край Наро-Фоминск. Очевидец заснел видео на мобилен телефон и го пуснал в You Tube.

Сбиването е станало в началото на юли, но записът е качен в мрежата едва на 10 август и за два дни вече е гледан от над 50 000 души.

До появата на видеото руското министерство на отбраната мълча за инцидента – по данни на медиите на всички командири и началници е заповядано да си държат езика зад зъбите.

След като информацията стигна до интернет и пресата обаче, Генералната прокуратура на Русия трябваше да направи изявление.

В петък тя призна, че конфликтът е станал на 4-5 юли в Четвърта танкова бригада в Московския военен окръг и в него са участвали около 20 души, сред които и войници от Северен Кавказ.

Дежурната служба е прекратила боя. Няма сериозно пострадали войници.

Скандалът започнал от скарване между двама души от зенитния ракетен дивизион и разузнавателната рота, което прераснало в масов бой между войниците от тези подразделения.

Свидетел на събитията разказа пред вестник „Комсомолская правда“: „Ден преди боя имаше дребни стълкновения между дагестанци и руските разузнавачи наборници в местния клуб. Разбраха да се срещнат на следващия ден на плаца в 8 вечерта.

Но дагите (както в руския текст са наречени дагестанците) се държаха нечестно: огромна тълпа от тях нападна шестима разузнавачи още през деня. И се започна.

Разузнавачите видяха, че „бият нашите“ – който успя, изтърча на помощ. Дагите обаче бяха повече и те, естествено, наритаха нашите момчета. След това на плаца излезе командирът на бригадата и направи един откос с калашника. Всичко свърши дотук.

В резултат: 10 души в болницата, няколко дагестанци в карцера. След това седмица-две бяха подгонили и руснаците, и кавказците – маршировки, лицеви опори, всячески ги наказваха. Сега в Кантемировската дивизия се готвят да организират отделна рота от момчета със спортен разряд, които някак си да контролират горещите южняци“.

По данни на GZT.RU масовият бой е станал, след като дагестанец дал неправомерна заповед на руски войник и той не се подчинил.

Съдейки по видеото, в боя са участвали не 20 души, както твърдят от Генералната прокуратура, а много повече.

„Комсомолская правда“ пише, че „дагестанският терор“ отдавна е обичайно явление в много части на руската армия – подобни случаи са ставали в мотострелковата бригада в Московски военен окръг, в Далечния изток, в Алтай, в Балтийския флот.

Там наборници дагестанци издевателствали над други войници славяни, взимали им парите и вещите, а веднъж изписали по телата на жертвите си думата KAVKAZ. Преди това за сплашване един от войниците бил жестоко пребит.

В акцията участвали 7 дагестанци, шестима от които през юли бяха осъдени на затвор от година и половина до година и девет месеца. Седмият получи условна присъда, пише NEWSru.

В социалните мрежи в интернет на страниците на кавказки потребители могат да се намерят подобни снимки от казармите, където по телата на войници са изписани думите "Дагестан", "Ингуш сила" и други.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase