Концентрацията на замърсяващи вещества във въздуха в Москва в резултат на пожарите се оказа днес максималната за целия период на задимяване тази година, съобщи „Мосекомониторинг“.

В сравнение с предходната нощ замърсяването на въздуха се е увеличило 4-10 пъти.

Еколози отбелязват, че замърсяването на въздуха вече представлява заплаха за здравето на всички хора.
 
„През изминалата нощ пиковите стойности достигнаха критичната бариера, при която дори здравите хора трябва да предприемат профилактични мерки“, се казва в съобщението на “Мосекомониторинг“.

През втората половина на деня се очаква замърсяването на въздуха да намалее, но през нощта и на сутринта концентрацията на дим отново ще се увеличи.

В такава ситуация не бива да се излиза навън, дихателните органи трябва да са защитени с влажна марля и да се изпълняват останалите препоръки на здравното министерство, пише Lenta.ru. 

В Русия продължават да бушуват стотици горски пожари.

Жертви на огъня вече станаха 48 души, като последните 8 тела са открити от спасителите при разчистване на останките от изгорели къщи в няколко области.

Правоохранителните органи започнаха да образуват наказателни дела срещу чиновници за неизпълнение на служебните им задължения във връзка със смъртта на хора при пожарите.

В Московска област край град Коломна на 29 юли е избухнал пожар в база за съхраняване на авиационно-техническо имущество на Военноморския флот на Русия, беше съобщено на сайта на Следствения комитет към прокуратурата.  Огънят, бушувал до 30 юли, е унищожил щаба, финансовата част, клуб, два бокса от автомобилния парк, 13 хранилища с авиационно имущество с различно предназначение и 17 открити площадки за съхраняване на техника с намиращи се на тях автомобили. Няма пострадали хора.

По-късно обаче министерството на отбраната опроверга информацията за изгорели 200 единици авиационна техника в авиобазата на ВМФ край Коломна. Беше заявено, че там няма база на ВМФ. Пожарът бил избухнал във военно поделение, като е причинил незначителни щети. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase