Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Един милиард евро са инвестирани в радикалния ислям в Македония, пише във вторник скопският всекидневник "Нова Македония".

Вестникът отбелязва, че най-големите суми, с които се финансира строителството на джамии в Македония, влизат в страната незаконно – най-често през България, Турция и през летището в Косово. За тази информация "Нова Македония" цитира свои неназовани източници.

Според изданието през последните 10 години в Македония са влезли 1 милиард евро за разпространение на исляма, 600 милиона от които само за построяването на джамии.

Над 300 джамии са построени в Македония през последните 10 години. Само в столицата Скопие и околностите има двадесетина нови, най-често без разрешение за строителство и без пълната документация, необходима за това обектът да е законен.

Експанзията в строителството на джамии е най-очевидна в Западна Македония и в северните части на страната, но през последните години се строи и близо до българската граница - около Щип и Валандово.

По груба оценка на строителните фирми, занимаващи се с градене на джамии, за изграждането на такъв обект са нужни над 1 милион евро.

Само минарето струва между 50 000 и 60 000 евро.

Новите мюсюлмански храмове в Македония са построени по арабски тертип, за разлика от старите от времето на Османската империя.

Според неофициалните източници на вестника най-много пари за изграждането им в Македония идват от арабските страни, като Саудитска Арабия, Кувейт, Катар и Египет.  

Официално пък най-много пари дава правителството на Саудитска Арабия.

Тези пари са предназначени за откриване на училища и за промотиране на религията, както и за хаджилък в Мека и Медина.

Преди 10 години на хаджилък от Македония са отивали по един автобус хора, а през последните години – по 25-30 автобуса.

Транспортните разходи на тези хора се плащат от правителството на Саудитска Арабия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase