Признаци за дълбоко разединение сред участниците в срещите на Г-8 и Г-20 в гр. Хънтсвил, край Торонто, за това с какъв темп правителствата трябва да съкратят дефицитите си, развълнуваха финансовите пазари, пише „Гардиън”, след като американците предупредиха за опасностите от двойна рецесия, ако страните започнат да ограничават изведнъж разходите си.

Водещите европейски икономики, особено Германия, поставят ново ударение върху намаляването на правителствените харчове и според някои очаквания Г-20 може да приеме комюнике в неделя, което да определи ориентировъчен график за размера и темповете на свиването на държавните разходи.

Британският всекидневник посочва, че желанието на домакина Канада е Г-20 да приеме предложението националните дефицити да бъдат съкратени наполовина до 2013 г.

Американският президент Барак Обама призова лидерите на страните членки на Г-20 да обединят усилия за постигане на икономически ръст, като заяви, че световните икономики са „неразривно свързани една с друга”.

Неговият призив беше отправен само няколко часа след като американските законодатели гласуваха провеждането на най-голямата реформа на финансовите закони от времето на Великата депресия.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase