Пропалестински протест във Франция. Снимка: БГНЕС

Израел падна право в капана, заложен от организаторите на флотилията за Газа, и се замеси в огромна дипломатическа бъркотия, коментира вестник „Аарец“. Още повече че към Газа тръгва нов кораб.

Армията на Израел нямаше особени проблеми да обясни нападението на израелската общественост – командосите са се спуснали от хеликоптер сред ядосана тълпа, която ги атакувала с пръти, военнослужещите открили огън с цел самозащита.

Пред международната общественост обаче не се получи. Без значение колко усилия полага, Израел никога няма да може да обясни на света как десет цивилни са убити, а от израелска страна няма нито една жертва, коментира израелското издание.

Операцията на военноморски спецчасти срещу турски кораб, водещ конвой от шест плавателни съда с хуманитарна помощ за Ивицата Газа, рано сутринта в понеделник предизвика взрив от възмущение в целия свят.

Атаката, завършила с десет убити активисти, провокира протести от Австралия до САЩ.

Конвоят превозваше 10 хиляди тона хуманитарна помощ. Според информация на Reuters седмично в Газа се доставят по 15 хиляди тона хуманитарна помощ. По оценка на ООН това е едва една четвърт от необходимото.

Инцидентът провокира искания за отслабване на блокадата на Газа, която Израел постави след поемането на властта от ислямистката Хамас.

С атаката цяла нощ се занимава и Съветът за сигурност на ООН. В резултат на дискусията съветът поиска „незабавно, независимо, достоверно и прозрачно“ разследване на инцидента.

Формулировката е резултат от консенсус след спор между Турция и САЩ, след който от окончателния текст отпадна изискването за международно разследване.

Отзвукът от атаката на израелски командоси над хуманитарен конвой обаче продължава. Лидерът на норвежката социалистическа партия и министър на образованието призова за международен бойкот на оръжейната търговия с Израел.

„Всеки трябва да последва норвежката позиция, която изключва търговия с оръжие с Израел”, каза Кристин Халворсен. „Това няма особен ефект, ако го правим сами, но настоящата ситуация е непоносима”. 

Египетският президент Хосни Мубарак нареди временно да бъде отворен контролнопропускателният пункт „Рафах”, за да премине хуманитарна помощ за Ивицата Газа, предаде АФП.

Египет затвори граничния пункт, когато през 2007 година властта беше взета от Хамас. Кайро няма да го отвори за постоянно, ако той не се контролира от представители на палестинската автономна власт начело с президента Махмуд Абас и от наблюдатели на ЕС.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase