Снимка: БГНЕС

Израелски командоси щурмуваха 6 кораба от така наречената "Флотилия на свободата" с около 700 пропалестински активисти на борда. Флотилията, тръгнала от Кипър, е била предвождана от кораб с турски флаг.

Според Ройтерс израелската армия е потвърдила, че са убити най-малко 10 активисти от екипажа на корабите.

Засега данните за броя на ранените и убитите са противоречиви. BBC съобщава за 10-15 убити пропалестински активисти. Според частния израелски Канал 10 загиналите са между 19, а турският тв канал НТВ съобщава за 60 пострадали цивилни.

По-рано говорителка на движението "Флотилия на свободата", което организира акцията, съобщи за двама убити и най-малко 30 ранени пътници на борда на турския кораб, предаде Ройтерс.

Корабите са били натоварени с 10 хиляди тона хуманитарна помощ и строителни материали, предназначени за Ивицата Газа, предаде BBC.

В конвоя е имало три товарни и три пътнически кораба като най-големият е фериботът "Мави Мармара". На борда на корабите са били десетки официални европейски лица, двама леви германски депутати и носителка на Нобелова награда за мир от Северна Ирландия.

Вече са отведени почти всички хора с хеликоптери.

В същото време израелски министър изрази съжаление за жертвите при инцидента. "Кадрите наистина не са приятни. Мога да изкажа съжаление за човешките жертви.

Нашите войници са били посрещнати с брадви и ножове, а когато някой се опитва да ти отнеме оръжието, започваш да губиш контрол върху ситуацията, при такива инциденти никой не знае докъде може да се стигне.

Знам, че това ще се превърне в голям проблем и се надявам израелските араби да реагират по разумен начин.

Ние нямахме никакво намерение да откриваме огън, но провокацията е била огромна", заяви министърът на търговията и индустрията Бенямин Бен-Елиезер в първата реакция на Ерусалим по повод кървавия сблъсък, предаде Ройтерс.

Президентът на Палестинската автономия Махмуд Абас осъди кървавата операция, при която израелски командоси превзеха на абордаж кораби от флотилията, превозваща хуманитарна помощ за Ивицата Газа.

Абас окачестви инцидента като "клане" и обяви тридневен траур в палестинските територии. 

Турското министерство на външните работи осъди остро акцията на израелските въоръжени сили. Министерството отбелязва, че "пренебрегването на международното право" може да има "непоправими последствия" върху двустранните отношения между Турция и Израел.

Гръцкото външно министерство създаде кризисен щаб за информиране на гражданите относно превзетите от израелската армия кораби с гръцки екипаж, които са част от международната флотилия с хуманитарна помощ за Ивицата Газа, съобщи вестник „Имерисия”.

В същото време са дадени нареждания към гръцкото посолство в Тел Авив да поиска официална информация и обяснения от израелските власти относно операцията на въоръжените сили.

Главният секретар на външното министерство се е свързал с посланика на Израел в Атина и е поискал от него да се информира за сигурността на гръцките граждани, намиращи се на корабите от флотилията, и е подчертал необходимостта да бъдат предприети всички необходими мерки за гарантиране на безопасността им.

Заместник външният министър на Гърция Димитрис Друцас предстои да се срещне с израелския посланик.

Европейският съюз призова за разследване на смъртните случаи на борда на кораби, транспортиращи помощ за Газа, които бяха атакувани от израелските военноморски сили в понеделник и призова Израел да осигури свободен достъп на хуманитарната помощ за Ивицата Газа, предаде агенция Ройтерс.

„Върховният представител на ЕС за външната политика Катрин Аштън изрази дълбоко съжаление от новината за загубата на животи и насилието и поднася съболезнования на семействата на пострадалите и ранените”, заяви говорител на Аштън.

„От името на Европейския съюз тя настоява за пълно разследване на обстоятелствата, при които това се е случило…Тя призовава за незабавно, пълно и безусловно получаване на достъп до Ивицата Газа за получаване на хуманитарната помощ и търговските стоки”, се посочва в становището.

Това е деветият от 2008 г. насам опит на движението "Флотилия на свободата" да пробие блокадата на Израел. Хувейда Араф - един от активистите и организаторите, заяви преди акцията, че "абсолютно сме решени да стигнем до Газа, независимо от каквото и да е изнудване или заплахи от насилие срещу нас, ще трябва да ни спрат със сила", отбелязва Ройтерс. Икономическата блокада на Газа от страна на Египет и Израел продължава вече три години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase