Големи сгради, в които се помещават офиси, хотели и магазини, са разрушени вследствие на силното земетресение с магнитуд 7,3 по Рихтер, което разтърси остров Хаити, съобщи Ройтерс.

„Порт-о-Пренс е в потънал в мрак, хиляди хора са по улиците. Лично аз видях поне осем разрушени сгради – хотели и магазини. Мисля, че няма да е преувеличено, ако кажа, че жертвите ще бъдат стотици”, казва сътрудник от хуманитарната организация Food for the Poor.

В Порт-о-Пренс е разрушена сградата на президентството, пострадало е и летището. Почти напълно е унищожено и зданието на щабквартирата на мисията на ООН.

Според Sky News няма информация за състоянието на служителите на ООН в района, чийто брой е над 9000 души.

Спасителните екипи използват фенери, за да издирват оцелели под отломките, тъй като електричеството е прекъснато. 

Наземните и мобилните комуникации в града са прекъснати. На места са избухнали и пожари.

Това е най-силното земетресение в района за последните 200 г.

Служител на хуманитарна организация съобщи пред медиите, че в момента има нужда най-вече от квалифицирани спасители, както и от чиста питейна вода.

Още по темата

САЩ и редица други държави изразиха готовност да помогнат на Хаити след разрушителните трусове.

Американският президент Барак Обама разпореди да бъде оказана помощ на пострадалия от бедствието район.

Франция мобилизира по спешност кризисния център към външното си министерство за подготовка на спешна помощ за Хаити, съобщи дипломат номер едно на страната Бернар Кушнер.

Венесуелското правителство обяви, че изпраща 50-членен екип от специалисти, който да се присъедини към спасителните екипи в карибската страна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase