Ахмет Давутоглу. Снимка: БГНЕС

Македонската телевизия А1 и хърватският всекидневник "Слободна далмация" твърдят, че външният министър на Турция Ахмет Давутоглу е заявил: Османската империя трябва да се възобнови.

Според А1 и  "Слободна далмация" Ахмет Давутоглу е направил това изказване в разговор с босненските лидери в Сараево.

Шефът на турската дипломация е похвалил турската окупация на Босна като акт на освобождаване на тези земи, отбелязва А1.

Мехмед Паша Соколович (османски държавник от 16 век, роден в сръбско семейство, но взет за еничар – бел.ред.) щеше да бъде обикновен селянин, ако oсманлиите не го бяха взели от неговото семейство, заявил още Давутоглу.

Според телевизия А1 дипломатът е изтъкнал още, че Турция има право и интерес да влияе при уреждането на отношенията на Балканите, Кавказ и Средния изток, тъй като по този начин брани своето историческо наследство и сигурността си.

Според пробосненския всекидневник "Дневни аваз" изказването на турския външен министър е звучало по следния начин:

Турция има право и интерес да влияе на регулирането на отношенията на Балканите, Кавказ и Средния изток, за да защити своето историческо наследство и собствената си сигурност ... Ние искаме нов балкански регион, базиран на политически ценности, икономическа взаимозависимост и сътрудничество, и културна хармония. Това са били османските Балкани. Ние ще обновим тези Балкани.

Dnes.bg уточнява, че новината не е разпространена от нито една голяма световна медия.

Възможно е да става дума за некоректна журналистическа интерпретация от страна на балкански медии.

Наша справка установи, че Ахмет Давутоглу е бил в Сараево преди седмица.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase