Снимка: liverpoolecho.co.uk

Британският министър на правосъдието Джак Строу помилва фена на Ливърпул Майкъл Шийлдс, съобщи ВВС.

Днес той ще бъде освободен от затвора.

22-годишният Шийлдс излежаваше 10-годишна присъда за опит за убийство на барман в България през 2005 година.

По време на последната среща на Строу със семейството на Шийлдс на 28 август министърът е посочил, че "са се появили нови важни доказателства по случая".

Министърът твърди, че тогава роднините на младежа му обяснили за съществуването на трети човек, което ден след боя над бармана устно си признал, че той е побойникът.

"Това, по мое мнение, съществено променя правдоподобността на различните версии за това, какво точно се е случило в този случай. Моето решение не представлява критика към решението на българския съд по този казус. Аз видях доказателства, които те не са видели", каза Строу.

Британският запалянко бе арестуван преди четири години след сбиване във Варна, последвало победата на "Ливърпул" във финала на Шампионската лига в Турция.

Той бе осъден на затвор и глоба от 90 000 паунда за това, че е ударил с тухла в главата българския барман Мартин Георгиев.

След като близките му внесоха част от сумата, на 23 ноември 2006 г. той бе преместен в затвор на Острова.

Случаят с Майкъл Шийлдс сериозно разбуни духовете в Англия – страна, където за мнозина футболът е не само игра, но и религия.

Още по темата

В началото на януари 2008 година президентът Георги Първанов заяви категорично, че има доверие в българската правосъдна система и не би посъветвал вицепрезидента Ангел Марин да упражни правомощието си на помилване на Майкъл Шийлдс.

Тогава изданието Liverpool Daily Post написа, че президентът Първанов е изпратил писмо до английските власти, в което разрешава процесът и решението за съдбата на Шийлдс да бъдат взети от съответните органи в Обединеното кралство.

Британските медии гръмнаха, че справедливостта вече е възтържествувала и невинният пленник най-накрая ще бъде освободен.

Тогава, потърсени от Dnes.bg за коментар, от прессекретариата на президента съобщиха, че такова писмо има и то е било изпратено още през октомври 2007 г.

След обявяването на решението за освобождаването на Шийлдс министърът на правосъдието Джак Строу публикува и официално изявление по казуса, в което се казва: 

„След като внимателно разгледах всички доказателства, налични в момента, стигнах до заключението, че Майкъл Шийлдс казва истината, когато твърди, че е невинен за опит за убийство, за който е осъден в България.

Поради това препоръчах на Нейно величество кралицата той да бъде помилван. Г-н Шийлдс от днес е освободен от затвора и се връща вкъщи при семейството си като свободен човек”.

„Ясно е, че жертвата в този случай – г-н Мартин Георгиев, е бил обект на брутална и яростна атака. Не съм аз човекът, който да каже кой е отговорен за това позорно нападение.

Това е въпрос от компетентността на съда в България.

Новите доказателства, които се появиха при срещата с родителите на г-н Шийлдс, и последвалите проверки на полицията в Ливърпул са предадени на българските власти от британския посланик в София”.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase