Dnes.bg предупреждава, че видеото в текста съдържа кадри на насилие!!!

Властите в Сърбия разследват скандални случаи на насилие в рехабилитационен център, поддържан от православната църква, в който наркомани са били подлагани на физически тормоз, съобщи ВВС.

Случаят бе светкавично отразен от почти всички световни медии.

Брутален видеоматериал, публикуван в сръбското издание "Време", показва случай, в който мъж бие с лопата пациент.

Според бивш обитател на рехабилитационния център, служителите там предлагали пълно излекуване от наркоманията посредством „приятни разговори“ и бой.

Свещеникът, който управлява центъра, намиращ се край Нови Пазар, заявява, че за целта се изисква „тежка ръка“.

„Който е имал наркоман в къщата си, знае какво имам предвид“, коментира архиепископ Бранислав Перанович пред телевизия В92.

Видеото, публикувано в онлайн-изданието на списание „Време“, показва пациент, държан за ръцете, който е налаган неколкократно с лопата, а след това ритан в главата от двама мъже в спортно облекло.

Кошмарът се разиграва в стая, пълна с икони.




Според центъра побоищата, които се извършват от бивши наркомани, са необходима част от терапията и се извършват със съгласието на родителите на пациентите.

Момче, което е живяло в центъра, разказва, че понякога на пациентите им било заповядвано да образуват кръг около „някой лош“ и да наблюдават побоя, извършван от свещеници и други служители.

„Налагаха ги с прътове, лопати, юмруци, колани, всичко, което им попаднеше под ръка“, разказва бившият пациент.

Момчето допълва, че архиепископ Перанович определено „знае как да удря, тъй като ръцете му често са покрити с кръв“.

След като видеото изтече в медиите, лекари и психолози в страната побързаха да предупредят, че физическото насилие няма да помогне нито да излекува наркоманите.

Държавният съветник по човешките права Саша Янкович пък се закани да повдигне обвинения срещу центъра и аргументира решението си с думите:

„Това не е терапия. Това е криминално престъпление“. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase