Изследване на турски социолози установи, че над 2/3 населението на страната не са прочели нито една книга. Проучването под название "Кои сме ние?" е било проведено от авторитетната турска организация Konda сред 6482-ма души.

Сами по себе си резултатите от сондажа не са кой знае колко неочаквани, но са определено смущаващи в контекста на претенциите на Турция за членство в ЕС.

70% от анкетираните са признали, че в живота си досега не са прочели нито една книга. 73% пък са заявили, че са против чужденци да притежават недвижима собственост.

От тях почти всички смятат, че съседните на Турция държави представляват заплаха за териториалната цялост на страната. 70% са на мнение, че за да постъпи на работа, жената трябва да иска разрешение от мъжа. 57% от анкетираните считат, че жените не трябва да се появяват на публично място, облечени в дрехи с къси ръкави.

Половината от тях са категорични, че работещите жени трябва да носят на служебното си място хиджаб (дълга до петите дреха), въпреки че това е забранено от конституцията. Както е известно, въпреки че проведените в страната реформи са високо оценени от ЕС, много европейски политически лидери са против приемането на Турция в Съюза.

Официалните доводи са не един и два, но зад всички тях се крие истинската, неназована причина – броят на евродепутатите е пропорционален на населението на всяка страна членка. Което означава, че ако Турция бъде приета, Европарламентът ще бъде доминиран от депутати мюсюлмани. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase