Преди малко телевизионният канал France 24 съобщи, че полицията в Атина е използвала сълзотворен газ, за да разпръсне тълпата демонстранти от центъра на гръцката столица.

Трети ден боевете по улиците в южната ни съседка не спират след убийството на 15-годишен младеж, прострелян от полицай.

За повече информация около развоя на събитията тази вечер потърсихме нашата колежка Йоанна Капетанаки.

Йоанна е завършила журналистка в Американския колеж в Гърция през 2003 година. Живее и работи в Атина.

Какви са последните новини, какво се случва в момента в Атина?

Атина гори! Центърът на града е все още затворен. Утре училищата и университетите в Атина ще бъдат затворени. В момента в центъра на града продължават демонстрациите, има информация за нанесени щети и по време на протестите тази вечер. Никога не съм виждала подобно нещо в Гърция. Ето, днес по план трябваше да запалят светлините на коледното дърво на площад Синтагма, но това, разбира се, се отлага. В сряда полицаят, който застреля 15-годишния младеж, застава пред съда. Ситуацията в момента определено е извън контрол и някои анархисти, предполагам именно те, вземат надмощие в протестите. Сега и комунистическата партия Syriza също организира свой протест.

Младежите, които протестират, предимно с леви убеждения ли са?

На демонстрацията пред Главното полицейско управление на Атина излязоха всички студенти, не само с леви политически убеждения. Все още има колебания - дали това е бил нещастен случай, или полицаят е насочил пистолета си към младежа. Но нямам отговор кои точно младежи прибягват до крайни реакции, рушене и насилие.

Какви са прогнозите, кога е възможно демонстрациите да затихнат?

Ами няма прогнози. Надявам се, че след като провинилият се полицай бъде уволнен от полицията, демонстрациите ще затихнат. Надявам се все пак да спрат, защото протестиращите нанесоха щети по цялата централна част на Атина и това продължава в цяла Гърция. Разрушени магазини, коли, банки, сгради, така беше цяла събота и неделя.

Толкова ли са гневни гърците на полицията си? Има ли някаква завишена степен на ненавист към полицията от страна на гражданите?

Да, обикновените хора са гневни на полицията, защото не може да установи контрол. Обикновените хора са гневни и на тези демонстранти, които рушат собствеността им.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase