Близо четири на всеки десет севернокорейци, или 8,7 милиона души, се нуждаят от спешна хранителна помощ заради очаквания дефицит при следващата реколта зърнени храни, се казва в тревожен доклад, публикуван днес в Рим съвместно от Организацията на ООН за прехрана и земеделие (ФАО) и от Световната хранителна програма (ПАМ).

Въпреки благоприятните климатични условия, през 2009 г. земеделието на Северна Корея няма да може да изхрани напълно населението заради "сериозния недостиг на торове и на гориво“, пишат експертите на ПАМ и ФАО.

В резултат на съвместна мисия на място през октомври експертите установили, че продукцията от зърнени храни ще достигне 4,21 милиона тона през 2008-2009 г. и КНДР ще регистрира дефицит от 863 000 тона, въпреки планирания внос в размер на около 500 000 тона.

Според експертите производството на зърнени храни на глава от населението няма да надвиши средно 142 кг срещу 167 кг, необходими за пълно изхранване.

Първите хора, които ще пострадат, ще бъдат семействата в градските области и в отдалечените североизточни провинции и най-вече децата, бременните жени или кърмачките и възрастните хора“, смятат експертите на ФАО и ПАМ.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase