Българката Мая Петрова се сблъска с ужаса, който изживяха посетителите на Мумбай по време на координираните терористични атаки.

Работещата в Париж като IT специалист и консултант на БНП Париба била сред чужденците, които се опитваха да напуснат многомилионния индийски мегаполис, след като се оказаха в епицентъра на кървавата баня.

Българката пристигнала с група свои колеги на 17 ноември, за да проведат 12-дневно обучение на индийски софтуерни спецове от "Инфосис”.

Събитията обаче не им позволили да изпълнят програмата си докрай.

„Вечеряхме до късно с моите френски колеги в хотела, в който бяхме отседнали – „Лейла Кемпински”, в северната част на града”, разказва Мая пред вестник „Новинар”.

„Когато се качихме в стаите си около 1 часа през нощта местно време, узнахме от телевизионни канали за случващото се. За нас новината дойде като шок, защото друг французин от екипа ни - Кристиян Ламбер, бе избрал да се настани именно в „Тадж Махал” по време на престоя ни”.

Мая и останалите от екипа успяват да се свържат с него чрез мобилния му телефон буквално в минутите след нападението.

Той им разказал как терористите нахлули в ресторанта на хотела, докато гостите му спокойно вечеряли.

Нападателите открили мигновено безразборна стрелба. Там паднали и първите убити.

Французинът и част от оцелелите посетители са изтикани от служителите по сигурността на „Тадж Махал” в подземията на хотела.

Връзката прекъснала и едва 15 часа по-късно тя и останалите й колеги отново установили контакт с Кристиян, който някак си оцелял в адската нощ на атаката.

Заради шока разказът му звучал несвързано и трудно разбираемо, така че те не могли да научат подробностите.

Българката прекарала първите часове на кризата със заложниците - от съседните улици се чували престрелки, пребиваващите в хотела били в паника.

На сутринта била уведомена, че полетът й до Париж с „Еър Франс” е отменен, защото екипажът на самолета също е отседнал в „Тадж Махал”, като съдбата му е неизвестна.

Сега Мая е отново във Франция, но споделя, че първото й пътуване до Индия очевидно ще остане запечатано в съзнанието й не по начина, по който се е надявала.

Рано тази сутрин специалните части на индийската армия обявиха края на операциите срещу терористите.

Равносметката - 195 невинни жертви и разстрел за всички терористи.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase