След обявената победа на Барак Обама в президентските избори в САЩ, световните реакции заваляха.

Никола Саркози, президент на Франция

„Докато светът е в плен на вълнения и съмнения, американският народ, верен на ценностите, които винаги са определяли американската идентичност, силно изразиха вярата си в прогреса и бъдещето.
 
Във времена, когато трябва да се изправим заедно пред огромни предизвикателства, вашият избор увеличи неимоверно надеждите във Франция, Европа и отвъд тях.

Франция и Европа... ще работят с нови сили заедно с Америка за запазване на мира и световния просперитет“.

Жозе Барозу, председател на Европейската комисия

"Сега е моментът за подновяване на силното сътрудничество между САЩ и Европейския съюз. Трябва да променим кризата в нова възможност. Трябва ни нова сделка за нов свят".

Гордън Браун, премиер на Великобритания

"Изборите са знакови – освен заради възможността да бъде избран за първи път чернокож президент и заради това, че избирателната активност е рекордна.

Барак Обама води вдъхновяваща кампания, стимулираща политика заради прогресивните му ценности и визия за бъдещето. Познавам го и споделяме много ценности".

Стивън Харпър, премиер на Канада

„Очаквам срещата си с избрания президент, за да продължим да засилваме специалната връзка, която съществува между Канада и САЩ.

В седмиците и месеците, които идват, канадски официални представители и дипломати ще работят тясно с новия президент. Нашите министри очакват да изградят силни работни отношения с техните колеги в новия кабинет“.

Хелън Кларк, премиер на Нова Зеландия

„Правителството на Нова Зеландия очаква да работи с новата администрация на Обама.

Сенатор Обама поема поста в много критична обстановка. Има много предизвикателства пред международната общественост, включително световната финансова криза и глобалното затопляне.

Очакваме да работим тясно с президента Обама и неговия екип по тези предизвикателства“.

Посолството на Пакистан във Вашингтон 

„Президентът Асиф Али Зардари изразява надежда, че отношенията между Пакистан и САЩ ще бъдат подсилени при новото американско управление“.

Хамид Карзай, президент на Афганистан

„Аплодирам американския народ за неговото страхотно решение и се надявам, че това ново управление в САЩ, загрижеността към човешките същества и фактът, че расата и цвета на кожата при избор на президент нямаха значение, ще допринесат за пренасянето на тези ценности и в останалата част на света“.

Още веднъж поздравявам американците и се надявам този избор и встъпването в пост на президента Обама да донесат мир, живот и просперитет в Афганистан и останалата част от света“.

Ху Цзинтао, президент на Китай

"В този нов исторически период се надявам благодарение на общите ни усилия да засилим диалога, двустранния обмен, доверието и взаимното сътрудничество и да издигнем конструктивните отношения между Китай и САЩ на ново равнище".
 
Мвай Кибаки, президент на Кения

„Кенийският народ е неописуемо горд с кенийския ви произход. Победата ви е не само вдъхновение за милиони хора по света, но има и специален отзвук за нас – тук, в Кения“. 
 
Таро Асо, премиер на Япония
 
„Светът е изправен пред най-различни трудни проблеми, но аз съм сигурен, че САЩ, под отличното управление на Обама, ще продължи напред в сътрудничество в международната общност.

Заедно с президента Обама ще засиля съюза между Япония и САЩ и ще работя за разрешаването на глобални теми, като тероризма, икономиката и околната среда.“

Саеб Ерекат, съветник на палестинския президент Махмуд Абас 

„Надяваме се президентът на САЩ да продължи политическия курс, както и участието на страната в мирния процес.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase