Взрив, поставен в кола, уби двама журналисти в центъра на Загреб днес, съобщи Ройтерс.

Това е последният от редицата кървави инциденти, случващи се в хърватската столица напоследък.

Президентът Месич обяви, че експлозията, която разкъса главния редактор на седмичника  Nacional – 47-годишния Иво Пуканич, както и един от мениджърите на изданието, означава, че „тероризмът е станал реалност по улиците на столицата ни“.

Бомбата избухна пред сградата на седмичника в Загреб. След взрива полицията отцепи целия център.

Пуканич, който бе собственик на седмичника, на чиито страници често бяха разкривани случаи на корупция и нарушение на човешките права, по-рано през годината обяви, че е имало опит за убийство срещу него.

Месич свика за утре Националния съвет за сигурност, а видимо потресеният премиер Иво Санадер обяви на пресконференция:

„Няма да позволя Хърватска да се превърне в Бейрут. Това вече не е просто война срещу организираната престъпност. Това е нещо, срещу което ще се вдигне цялата страна“.

По-рано този месец Санадер уволни вътрешния и правосъдния министър и обяви серия от жестоки мерки срещу мафията в опит за борба с престъпността.

Преди седмици дъщерята на много известен адвокат бе разстреляна в главата на стълбището в сградата, където живее – недалеч от полицейско управление.

Пак тази година известен криминален репортер бе пребит на улицата, чиновник бе смазан от бой с бухалки, а изпълнителният директор на голяма строителна фирма – пребит до смърт с железни пръти през септември.

Dnes.bg припомня, че съвсем подобен случай имаше и в София преди месец, когато с чукове бе пребит журналистът Огнян Стефанов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase