Кандидатът на републиканците Джон Маккейн на практика няма никакви шансове да победи в президентската надпревара на изборите в САЩ.

"Промяна може да настъпи единствено ако се случи някакво значително международно събитие, което да се превърне в т.нар. октомврийска изненада, смята авторът на едни от най-авторитетните предизборни прогнози - американският политолог Чарлз Кук.

"Докато всичко е фокусирано към икономическото състояние, надпреварата не може да бъде спечелена от Макейн", допълва Кук.

В САЩ терминът  "октомврийска изненада" се използва при настъпването на някакво неочаквано събитие по време на последния, октомврийски, етап от предизборната надпревара, което може да повлияе на изборните резултати.

В публикувани по-рано резултати от социологическо проучване, проведено от Галъп, за Обама ще гласуват 50% от американците, докато за Макейн - 43% от тях.

Друго проучване - на "Вашингтон поуст" и Ей Би Си - сочи, че разликата между двамата кандидати е повече от 10% в полза на Обама.

От началото на водене на предизборни проучвания през 1936 г. нито един кандидат за президент на САЩ не е успявал да навакса толкова голямо изоставане през октомври. 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase