Русия изигра партия шах на Кавказ и поведението й е съвсем логично, заяви за „Российская газета“ известният френски политолог и историк Еманюел Тод.

Той определи решението на руския президент Дмитрий Медведев да признае независимостта на Абхазия и Южна Осетия като единственото възможно и напълно логично.

“Виждам някакъв абсурд в позицията на Запада -  съвсем наскоро западните страни, нарушавайки международните споразумения признаха идентичните права на Косово, а сега се възмущават от това, че други народи при други не по-малко сложни обстоятелства се опитват да реализират своето право да живеят така, както искат”, коментира Тод.

Според него събитията в Кавказ ясно са показали, че идва край на американския монопол, а Русия реално се завръща в качеството на мощен противовес в международните дела.

“В момента на Запад много раздухват призрака на Русия като някаква кръвожадна мечка, възнамеряваща да възстанови съветската империя. А тя е добър играч на шах, който се е сблъскал с играч на покер, какъвто е САЩ", обрисува художествено сблъсъка французина.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase