Президентът на Русия Дмитрий Медведев заяви, че „на основата на доклад е взел решение за приключване на операцията по принуждаване на Грузия към мир”, съобщи преди минути ИТАР-ТАСС.

По думите му „целта е постигната”.

Медведев е заявил още: „Безопасността на нашите миротворчески сили и гражданското население е възстановена, агресорът е наказан и е понесъл значителни щети, а неговите въоръжени сили са дезорганизирани”.

От своя страна, зам.-началникът на Генералния щаб на руската армия е заявил, че „официално Тбилиси не се е отказал от силово решаване на конфликта в Южна Осетия, за което свидетелства съставът на грузинските сили”, предава Прайм ТАСС.

По думите му Русия чака реакцията на Грузия след заявлението на Медведев за приключването на операцията по „принуждаване към мир“.

„Завършването на операцията не означава пълно прекратяване на военните действия, Русия ще провежда например разузнавателни действия“, добавя още той.

Руската войска в Грузия е получила команда да спре на тези позиции, на които е била, когато до нея е сведена командата за прекратяване на военните действия, е казал още ген.-полковник Анатолий Ноговицин.

По-рано днес грузинският президент Михаил Саакашвили заяви, че Грузия няма да се предаде никога и че руснаците заплашват столицата Тбилиси. В изявление пред нацията, президентът заяви, че „по-голямата част от грузинската територия е окупирана“ и обвини Русия, че е планирала атаката срещу неговата страна.

„Има готов план за евакуация на българите в Грузия и той ще влезе в действие, ако ситуацията го наложи, или ако самите българи, които са там поискат“, заяви пък зам.- министърът на външните работи Милен Керемедчиев след съвещанието при президента Първанов.

Според заместника на Калфин, към настоящия момент в района на Тбилиси се намират 33-ма българи и още 10 са на други места в страната.

Досега само 2 жени са поискали евакуиране.

Керемедчиев допълни, че Грузия е поискала хуманитарна помощ от нас, която се изразява основно от медицински консумативи.

Досега няма искане към страната ни за изпращане на миротворци в района на конфликта. 

Междувременно грузинският посланик у нас обяви на пресконференция, че целта на руснаците в настоящия военен конфликт е не да се помогне на хората в Южна Осетия и Абхазия, а да се свали грузинският президент Саакашвили.

По думите му, руснаците още мислят, че Съветският съюз съществува. Вчера подобно мнение бе изказано и от самия президент на Грузия Михаил Саакашвили и то на страниците на Уолстрийт джърнъл.

„Ясно е, че настоящото руско управление има за цел възстановяване на нео-колониалната форма на контрол върху цялата територия, някога принадлежала на Москва“, писа във всекидневника Саакашвили.

Припомняме, че вчера Русия отвори втори фронт на сраженията в Грузия, като изпрати войници извън Абхазия- в грузинска територия, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс.

Руски войски се придвижиха на 40 км от сепаратистката област Абхазия, в град Сенаки, който се намира на грузинска територия, съобщава и телевизия "Ал Джазира".

По-рано в понеделник Михаил Саакашвили подписа в столицата Тбилиси предложение за спиране на огъня с Русия.

Москва обаче категорично отказа предложението. 

*Актуално към 13.00 ч.

Всичко за войната в Грузия

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase