“Агресията на Грузия в Южна Осетия ще доведе до ответни мерки”, закани се руският премиер Владимир Путин, който се намира в Пекин за церемонията по откриването на Олимпийските игри, предаде АФП.

“Разговарях с китайските колеги и с американския президент. Всички са единодушни, че тази война не е нужна на никого“, добави Путин.

Междувременно руското правителство опроверга твърденията, че военновъздушните сили на Москва са атакували Грузия.

По-рано днес грузинският президент Михаил Саакашвили настоя Русия да прекрати бомбандировките над грузинските градове, подчертавайки, че неговата страна е изправена пред „широкомащабна военна интервенция“.

Саакашвили също така заяви, че по-голямата част от Южна Осетия е била „освободена“ и се намира под контрола на Грузия.

Той посочи още, че руската авиация е бомбардирала град Гори, родното място на покойния съветски диктатор Йосиф Сталин.

От щаба на грузинската армия обаче заявиха, че боевете се водят в предградията на административния център Цхинвали и столицата на размирната област все още не е превзета.

Съобщава се за най-малко 15 загинали, сред които и руски войници от казарма на международните сили за поддържане на мира.

Българското министерството на външните работи излезе със специална декларация за случващото се.

“Министерството на външните работи отново декларира заинтересоваността на Република България от стабилизиране на обстановката и решаване на съществуващия конфликт по мирен път, като апелира към всички въвлечени в конфликта страни да положат усилия за незабавно прекратяване на огъня и възобновяване на преговорите “, се казва в официалната позиция на външно министерство.

“Като страна-членка на ЕС България би подкрепила една по-активна дипломатическа роля на Съюза за недопускане на по-нататъшна ескалация на напрежението и за решаването на конфликта в района на Южна Осетия”, завършва декларацията.

Всичко за войната в Грузия

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase