Председателката на Социалдемократическия съюз на Македония Радмила Шекеринска напуска лидерския пост в партията. Решението й е окончателно.

Коалицията „Слънце“ („Сонце“) , водена от Шекеринска, не успя да победи в нито една община на извънредните парламентарни избори в Македония.

На пресконференцията в централата на СДСМ в нощта след вота Шекеринска обаче обяви, че изборният резултат на коалиция „Слънце“ е по-добър от този през 2006.

"Отговорността за нереализираното мнозинство е моя", заяви председателката на СДСМ.

Междувременно стана ясно, че партията-фантом, която дублира листите и плакатите на СДСМ- СДПМ (Социалдемократическа партия на Македония), е получила 6 425 гласа или едва 0, 62 %.

Подобен резултат опровергава предизборната тревога в щаба на „Сонце“, че СДПМ може да отклони значителен брой гласове от коалицията на Шекеринска.

Припомняме, че на проведените в неделя извънредни парламентарни избори в Македония коалицията „За по-добра Македония”, водена от ВМРО-ДПМНЕ, спечели 64 депутатски места.

След нея е коалиция „Слънце“ с 28 депутати, а Демократичният съюз за интеграция и Демократичната партия на албанците имат по 13 мандата.

Подобна конфигурация на депутатските места обаче не е окончателна, тъй като в отделни региони на страната след 2 седмици ще има повторното гласуване заради инцидентите в деня на вота.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase