Македонският премиер Никола Груевски обяви победата си на предсрочните парламентарни избори.

До късно през нощта в Скопие, привърженици на ВМРО-ДПМНЕ празнуваха победата на изборите.

Управляващата партия ВМРО-ДПМНЕ печели абсолютно мнозинство на предсрочните парламентарни избори в Македония, сочат прогнозните резултати от вота.

Тя получава 64 депутатски мандата, а опозиционният Социалдемократически съюз на Македония /СДСМ/ печели 28 мандата, съобщи специалният ни пратеник в Скопие Георги Савчев.

Демократическият съюз за интеграция на Али Ахмети е на трето място с 15 депутата, четвърта се нарежда Демократическата партия на албанците на Мендух Тачи с 12 депутата.

Данните са на база обработени 80% от избирателните протоколи. 58,47% е избирателната активност.

Премиерът и лидер на ВМРО Никола Груевски обяви, че там където е имало инциденти и изборният процес е бил спрян, след две седмици ще се проведе повторно гласуване.

Все още съществува известна дилема, защото резултатите на двете албански партии са много близки и при едно прегласуване везните могат да се наклонят повече към ДСИ или  ДПА

Изборният ден в югозападната ни съседка не мина без тежки инциденти, при които загина един човек, а девет други бяха ранени.

Инцидентите станаха в населените предимно с етнически албанци общини.

Най-тежкият въоръжен инцидент стана в село Арачиново, край Скопие.

Всички македонски вестници отразяват днес позицията на ЕС, че престрелките и насилието са неприемливи в едно демократично общество.

Американската посланичка в Скопие пък е цитирана да казва, че е много разочарована от всичко, което е видяла на изборите, предаде репортерът ни.

За разлика от радиото и телевизията, вестниците наричат изборите - касапница.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase