Наблюдателите от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа /ОССЕ/, които следяха вота в Македония, обявиха, че ключови стандарти за провеждане на изборите не са били изпълнени, заради опита да се наруши процеса на избор, в част от областите, населени с етнически албанци.

"На много места избирателите не можеха свободно да изразят своята воля. Законът беше спазен само проформа, а властите не успяха да спрат насилието.

Опитите да се манипулира кампанията хвърлиха сянка върху иначе добре проведените избори, които дадоха на избирателите шанса да избират между много политически сили", пише в доклада на ОССЕ, цитиран от специалния ни пратеник в Скопие Георги Савчев.

Наблюдателите на организацията съобщиха още, че насилието е "неприемливо нарушаване на мира и демократичните стандарти".

Ясни са вече и крайните резултати от изборите в югозападната ни съседка.

Държавната избирателна комисия /ДИК/ на Македония обяви, че ВМРО-ДПМНЕ получава 47% от вота на избирателите, Коалицията "Слънце" - 22,7 на сто.

Демократичният съюз за интеграция на Али Ахмети събира 109 940 гласа или 10,76%, докато Демократичната партия на албанците, начело с Мендух Тачи - 101 120, т.е 9,89 на сто от гласовете.

Предвид ситуацията с прегласуването в районите с насилие, където изборният процес бе прекратен и пренасрочен за след две седмици, разликата между двете албански партии може и да се стопи.

Тогава вероятно ще се разбере и коя от двете /ДСИ или ДПА/ ще е коалиционен партньор на управляващите ВМРО-ДПМНЕ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase