Сръбското Министерство на външните работи съобщи, че е изпратило протестна нота до правителството на България по повод признаването на едностранно провъзгласената независимост на Косово.

В съответствие с плана за действие на сръбското външно министерство министър Вук Йеремич нареди спешното изтегляне от София на посланика Данило Вучетич.

Той трябва да напусне България в срок от 48 часа от връчването на протестната нота и да се завърне в Белград за консултации.

Сръбският външен министър допълни, че решението на България, Хърватия и Унгария да признаят незаконната независимост на Косово представлява удар за Сърбия и крачка назад в регионалното сътрудничество и добросъседските отношения.

Пред Нова телевизия Данило Вучетич заяви, че българското решение за Косово е взето "много трудно".

„Това решение засяга дълбоко суверенитета на нашата страна. За нас е много по-чувствително и много по-трудно, когато едно такова решение се взема от съседи, а не от някои други по-отдалечени страни, смятам това е разбираемо“, допълни той.

По думите му едно такова решение не може да остане без последствия.

“Не става дума за това, че Сърбия ще прибягва до някакви мерки на отмъщение, но това ще повлияе върху по-нататъшните ни отношения”, каза Вучетич.

Според него са възможни изолирани инциденти с българи в Сърбия в резултат на „безотговорното поведение на отделни лица“.

„Но проблеми от подобен тип като например счупени стъкла на български автомобили в Сърбия в никакъв случай на се продукт на политиката на правителството“, завърши посланикът на Сърбия у нас.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase