Страните, които признаят независимостта на Косово, няма да могат да разчитат на добри отношения със Сърбия. Това заяви сръбският министър на външните работи Вук Йеремич след съобщението, че България, Унгария и Хърватия признават Косово.

„Всяка страна, която действа в тази насока, не може да разчита на добри отношения с нас. Всяка страна, която признае незаконната държава Косово, нарушава международното право“, каза Йеремич в Атина след среща с гръцката министърка на външните работи Дора Бакоани.

"Настоявам пред държавите, особено тези в балканския регион, да не правят тази стъпка (признаването на Косово): не нарушавайте нашата териториална цялост и нашия суверенитет", призова сръбският министър на външните работи.

"Сърбия ще се бори със всички юридически, политически и дипломатически средства, за да няма признаване на Косово и ще се опита да намери компромис за бъдещия статут на областта под егидата на ООН е с помощта на нашите приятели от Европейския съюз. Такъв компромис не е невъзможен", изтъкна Йеремич.

България, Унгария и Хърватия обявиха, че ще признаят независимостта на Косово в обща декларация, огласена едновременно в трите столици. Съобщението бе направено в атмосфера на растяща тревога за положението в района след насилието, избухнало в понеделник в Косовска Митровица.

Сърбия вече отзова посланиците си в 29 страни, които са признали досега Косово.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase