Полицейски формации на УНМИК и войници от международните сили на КФОР щурмуваха съда на ООН в Косовска Митровица, който беше превзет от разярени сърби на 14 март т.г.

53-ма сърби са били арестувани, съобщи говорителят на косовската полиция Башим Хоти от Прищина. Около 20 от задържаните лица са успели да избягат, след като други сръбски демонстранти са им се притекли на помощ, информираха белградски медии.

Повече от 1000 протестиращи сърби пред сградата на съда са нападнали частите на УНМИК и КФОР, се съобщава още в прессъобщението на косовската полиция. 22 полски полицаи и осем френски войници са ранени с камъни, гранати и коктейли "Молотов".

Множеството е разрушило четири автомобила на международните сили. От сръбска страна пострадалите са минимум 20, информираха от местната болница. Състоянието на един от ранените се оценява като тежко, заяви директорът на болницата в града Марко Яксич. Той е прострелян със снайпер.

Около 11 ч. българско време в болницата са били докарани и двама сърби с прострелни рани. Засега обаче не е ясно доколко тежко са ранени те, съобщиха от сръбската агенция БЕТА.

В Северно Косово преобладава сръбското население.

След обявяването на независимостта през февруари т.г., сърбите в тази част на Косово се опитват да предизвикат отцепването на тази област и присъединяването й към Сърбия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase