След обявяването на независимостта на Косово от Сърбия двете сепаратистки настроени области на Грузия -Абхазия и Южна Осетия – също ще се стремят към признаване на тяхната независимост от Русия и ООН.

„Ситуацията в Косово е прецедент, който не може да бъде представен като единичен случай“, заявява пред руската новинарска агенция „Интерфакс“ президентът на Абхазия Сергей Багапш.

По неговите думи, Абхазия скоро ще се обърне към руския парламент и Съвета за сигурност на ООН с официално искане за признаването на нейната независимост.

Президентът на Южна Осетия- Едуард Кокойти, също е направил изявление пред „Интерфакс“. Той е потвърдил, че възнамерява да последва примера на Абхазия по пътя към независимостта.

Абхазия и Южна Осетия се отделиха от Грузия през 90-те с помощта на Москва.

Президентът на непризнатата приднестровска молдовска република Игор Смирнов не пожела да остане по-назад от своите колеги в Кавказ. Днес в парламента на страната се провежда заседание, чиято основна цел е изготвяне на декларация, с която ръководството на Приднестровието ще вземе отношение по въпроса с едностранното обявяване на независимост от страна на Косово.

Желанието на Смирнов е молбата на Приднестровието към ООН за признаването на неговата независимост, която беше провъзгласена още на 2 септември 1990 г., да бъде преразгледана от висшите органи на Световната организация.

Сръбското движение на неправителствените организации /СПОНА/ вече оповести решението си да организира масови протести с искане за референдум за отделяне на Република Сръбска от Босна и Херцеговина, ако Косово обяви независимост.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase