На Балканите вече има още една държава - Косово. Това стана факт малко преди 17.00 часа днес, 17 февруари, след като на извънредно заседание косовският парламент прие декларацията за независимост. Косово вече е "свободна, независима и суверенна държава".

Декларацията бе предложена от премиера Хашим Тачи. "Ние, лидерите на нашия народ, демократично избрани, чрез тази декларация обявяваме Косово за независима и суверенна държава. Декларацията отразява волята на народа", каза още Тачи, който от трибуната на парламента говори и на сръбски.

Преди него в парламента говориха председателят на Народното събрание Якуп Красничи и президентът на Косово Фатмир Сейдиу. Всички те подчертаха на няколко пъти, че Косово ще бъде демократична държава и в нея ще се спазват правата на всички граждани, включително и на косовските сърби.

По-късно ще бъде открит и паметникът на независимостта в центъра на Прищина, столицата на новата балканска държава.

Хиляди хора се стекоха към площада пред “Гранд-хотел” Прищина с развети знамена, хванати за ръце. Движението по центъра е спряно, за да могат всички да вървят свободно. Хората празнуват обявяването на независимостта.

Същевременно сръбският президент Борис Тадич заяви, че "Сърбия никога няма да признае независимостта на Косово". Премиерът на Сърбия пък обвини САЩ за "фалшивата държава".

На територията на част от Сърбия бе провъзгласена фалшива държава. Тази част на страната се контролираше от НАТО и ЕС.

Това каза сръбският премиер Воислав Кощуница в специално обръщение минути след като Косовският парламент прие декларацията за независимост на областта.

Воислав Кощуница обвини директно САЩ за случващото се в Косово. Според него това е последният ход от агресията, която започнала с бомбардировките на НАТО срещу Сърбия през пролетта на 1999 година.

Веднага след обявяването му, Албания приветства независимостта на Косово, заяви албанският премиер Сали Бериша.

Русия пък отхвърли независимостта на Косово и настоява за спешно заседание на Съвета за сигурност на ООН.

"Русия напълно подкрепа оправданите искания на Сърбия да се възстанови териториалната цялост на страната, заявиха от руското външно министерство. Москва очаква ООН и силите на НАТО в Косово да анулират решенията, взети от Прищина. Декларацията за независимост на Косово създава риск за ескалация на етническо напрежение, както и за нови конфликти на Балканите, смята още Русия."

Президентът на Чехия Вацлав Клаус предупреди, че обявяването на независимостта на Косово може да предизвика "ефекта на доминото" в някои други държави в Европа. "Някои части на други държави може изведнъж да осъзнаят, че не се чувстват много удобно в рамките на голямата държава, в която се намират днес", каза Клаус и добави: Това е едно наистина уникално решение за Европа. Подобна стъпка, отнасяща се до границите на една държава, не е била предприемана в Европа от Втората световна война.

Френският министър на външните работи Бернар Кушнер, който е на посещение в Йерусалим, пожела "късмет на Косово".

Абхазия и Южна Осетия - сепаратистки райони в Грузия, заявиха веднага след като Косово обяви днес независимост, че ще поискат Русия и ООН да признаят и тях за независими.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase