17 датски вестници отново публикуваха карикатурите на Пророка Мохамед, които преди две години доведоха до безпрецедентни масови протести в целия ислямски свят.

Тогава две от посолствата на скандинавската страна, в Бейрут и Дамаск, бяха щурмувани и запалени от радикални мюсюлмани.

По този начин датските журналисти изразиха своя протест против плановете на ислямисти да убият 73-годишния карикатурист Курт Вестергаард.

Намеренията на фундаменталистите бяха предотвратени от датските сили за сигурност.

Карикатурата на Вестергаард представя Мохамед като брадат мъж, в чийто тюрбан е завита бомба. Картинката беше публикувана за пръв път от датския всекидневник „Йиландс Постен“ през септември 2005 г.

Главният редактор на консервативния датски вестник „Берлингске Тиденде“, Лизбет Кнудсен, обясни, че нейният вестник сега за пръв път публикува карикатура на Пророка. Тя обясни постъпката така:

„Новата ситуация със заплахите за убийство срещу един датски карикатурист изисква един ясен и недвусмислен отговор. Ние в Дания не приемаме никакво ограничаване на свободата на словото и няма да се оставим да бъдем превърнати в заложници на религиозния фанатизъм“.

Иранското външно министерство от своя страна привика датския посланик в Техеран, за да изрази своя протест срещу повторното публикуване на карикатурите, съобщава иранската агенция „Ирна“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase