В Германия много се говори за интеграцията на почти тримилионната турска общност в немското общество.

Дълго време не се знаеше какво точно е мнението на самите турци и специално на правителството в Анкара за подобен род интеграция.

Сега можем да си отдъхнем. Тайната вече е разкрита, макар че германците, в типичния си високоаналитичен стил, още дълго ще размишляват върху думите на турския министър-председател Реджеп Тайип Ердоган.

Електронното издание на авторитетното немско списание „Шпигел“ съобщава, че турският министър-председател Реджеп Тайип Ердоган е поискал по време на дискусия, организирана в сградата на немското канцлерство, Германия да позволи на нейна територия да се основат турски учебни заведения. Той обосновал желанието си с това, че за да говорят немски, турските имигранти трябвало първо да владеят собствения си език.

По думите на немската медия, федералната канцлерка Меркел въобще не допускала,че Ердоган може да направи подобно предложение. 

Според Ердоган в Германия „трябва да се основат гимназии, където се преподава на турски език,а федералното правителство не трябва да смята това за проблем“. Трябвало да има също така и турски университети, защото по думите на Ердоган „науката не признава граници“.

В допълнение турският премиер е предложил да изпрати турски учители и педагози , които да работят към немските училища. Той помолил германското правителство да предприеме всичко, което е по силите му, за да подпомогне живеещите в Германия турци.

„Това, което трябва да се направи за интеграцията, следва да бъде направено“,  заявил Ердоган.

„Шпигел“ информира, че Меркел е реагирала сдържано на предложението на Ердоган.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase